P. van Tilburg              

 passie voor orchideeën 

P.van Tilburg

Passie voor orchideeen

Herkomst en soorten

De cymbidium (lees: sim-BI-di-jum) komt in alle klimaten voor; van het tropisch regenwoud tot in de Himalaya op plaatsen met wintervorst. Het verspreidingsgebied van de cymbidium ligt van Zuid-China, Zuid-Japan, het Himalayagebied, Thailand, Sri Lanka, India, tot Noord-Australië. Er zijn ongeveer 70 soorten bekend. Van de in het wild voorkomende soorten van de cymbidium worden op dit ogenblik slechts enkele soorten gekweekt voor de handel. De meeste cymbidium die op dit moment worden aangeboden zijn hybriden (kruisingen tussen soorten). De hybride cymbidium is meestal eenvoudiger te kweken en is ook toleranter ten opzichte van cultuuromstandigheden.

Kenmerken

De cymbidium is gemakkelijk te herkennen aan de lange, smalle bladeren en soms dikke pseudobulben (bovengrondse knollen waarin voedsel en vocht wordt opgeslagen). De bloemtakken kunnen 70 tot 80 cm hoog worden en bloemen dragen die meer dan 10 cm in doorsnee bereiken. De cymbidium wordt wegens zijn goede houdbaarheid veel gebruikt als snijbloem. Tegenwoordig wordt echter steeds vaker de mini-cymbidium aangeboden, die minder hoog wordt en daardoor meer geschikt is voor de vensterbankcultuur. Ook verdraagt de mini-cymbidium kamertemperaturen beter.

Cultuur

De meest voorkomende en beschikbare cymbidium heeft een tamelijk koele omgeving nodig. Vanaf mei-juni, als de kans op nachtvorst verdwenen is, kan de plant op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden - maar niet in de volle zon! De meest geschikte plek in de tuin is op de west- of noordwestkant van een muur, of in de schaduw van een boom. Licht is héél belangrijk voor de cymbidium!

Verzorging

In de zomer kan de cymbidium heel wat meststof en water verwerken. Meststof met een hoog stikstofgehalte verdient de voorkeur. Vanaf augustus-september mag het stikstofaandeel in de bemesting dalen. De cymbidium mag pas uit de tuin binnen worden gehaald wanneer de nachttemperatuur in oktober naar het vriespunt daalt - dit is zéér belangrijk voor de bloei! In huis dient de cymbidium koel (op een temperatuur van 10 à 15 graden Celsius) en luchtig te overwinteren, met zoveel mogelijk licht. De optimale luchtvochtigheid is 50 tot 60%. De cymbidium heeft veel minder water nodig, maar nog net zoveel dat de pseudobulben niet verschrompelen. Als beloning voor een goede overwintering, zal de cymbidium één of meerdere bloemtakken ontwikkelen. Zodra de bloemtakken zichtbaar worden, heeft de cymbidium langzaamaan behoefte aan meer water. Pas als de eerste bloemen open zijn, kan de cymbidium weer naar een warmere omgeving zoals de huiskamer.

Bloei

De bloeiperiode van sommige hybride soorten van de cymbidium kan al in december beginnen, en aanhouden tot maart-april. Een volwassen cymbidium kan verschillende bloemstengels dragen. Cymbidium bloeien bij een goede verzorging tot tien weken lang.

Verpotten

Een cymbidium maakt veel dikke, vlezige wortels die een pot tamelijk snel gevuld hebben. Als er te lang wordt gewacht met verpotten, wordt de cymbidium door de wortels uit de pot geduwd. Als de laatst gevormde bulb de rand van de pot bereikt heeft, is het tijd om te verpotten. Dat gebeurt bij voorkeur in het voorjaar, ná de bloei. Geschikt oppotmateriaal is een mengsel van grove bark (schors), houtskool en sphagnum, of het orchideeënmengsel dat wij in de kas aanbieden. De wortels van de cymbidium kunnen bij het verpotten tegen een stootje!