P. van Tilburg              

 passie voor orchideeën 

P.van Tilburg

Passie voor orchideeen

H v Tilburg     PvTilburg1


P.van Tilburg BV biedt werk aan 5 vaste medewerkers en 7 oproepkrachten,de meeste arbeid zit in het opbinden.  

Dit gebeurd met elastiek en yo-yo’s,op jaarbasis vraagt dit 45% van de totale arbeidsbehoefte.  

Kassen kloosterschuurlaan      Inpakken

                          YoYo's en elastiek                                                                                           Inpakken

Andere werkzaamheden zijn het oogsten en inpakken van de bloemen, cymbidiumstukjes maken, oppotten en uitzetten van de planten en diverse kleinere werkzaamheden.


Actueel:   Vervuiling watergeefsysteem.

In oktober 2014 is gestart met het mee druppelen van Huwa San  (Roam Chemie), welke momenteel vervangen is door de gelijkwaardige Oxyl Pro .
Dit is ook een gestabiliseerde waterstofperoxide.
De laatste jaren kregen wij steeds meer last van vervuiling in de leidingen.Deze vervuiling bestaat uit algengroei en daarom heen ontstaat verslijming.Dit noem je een biofilm.Als gevolg hiervan ging de ph in de leidingen zakken waardoor er uitval kan ontstaan. Door het gebruik van Oxyl Pro zijn de leidingen schoon.Ook tijdens dit reinigen ontstaan er geen verstoppingen. 

De Teelt              

De cymbidium is inheems in de Himalaya. Door jaren lang te vermeerderen zijn de soorten ontstaan welke we nu telen. In de kas proberen we het klimaat van waar het gewas inheems is na te bootsen. Wat inhoudt overdag licht en ’s nachts koel.
De grootbloemige cymbidium kunnen we verdelen in 3 groepen:
--vroegbloeiend       Juli - December
--midbloeiend          Januari - Maart
--laatbloeiend          April - Juni
In het verleden was de periode voor de vroegbloeiers korter dan nu. De omstandigheden waaronder de cymbidium nu in de kassen gekweekt worden, zijn veel beter dan toen. Met behulp van hogere kassen, betere scherming en luchtbevochtiging (koeling), kan het klimaat veel beter geregeld worden. Zo wordt ervoor gezorgd dat de plant (bijna) altijd optimaal kan groeien.
Daarnaast kan met betere watergeefsystemen veel nauwkeuriger water en voeding gegeven worden. Het water wat aan cymbidium gegeven wordt is regenwater. Dit wordt opgeslagen in een bassin van 7.000 m³. De planten hebben een hekel aan leiding-, bron- of oppervlakte water. In dit water zitten vaak teveel zouten, cymbidium is zoutgevoelig. Het gevolg van teveel zout zal zijn dat de groei afneemt en de punten van de bladeren bruin gaan worden.
De cymbidium wordt vermeerderd d.m.v. meristemen of scheuren. Meristemen gebeurt in het lab, er wordt allereerst een groeipunt vanuit een scheut van een geselecteerde plant genomen. Vervolgens wordt deze groeipunt op een voedingsbodem gezet, welke gaat groeien. Na enige tijd wordt deze gedeeld. Dit proces wordt vele malen herhaald tot er een groot aantal identieke planten zijn. De andere vermeerderingsmethode is scheuren. Er worden dan gezonde planten uit een bestaande partij geselecteerd, deze worden na de bloei gescheurd.Er worden dan ongeveer 10 planten uit 1 grote plant gehaald. Beide methoden hebben voor- en nadelen.

Techniek

Voordelen

Nadelen

Meristemen

Uniform en gezond

Duurder en langer geen bloei

Scheuren

Goedkoop en sneller bloei

Bij gescheurd materiaal meer risico op zieke planten(virus)


Als de jonge planten vanuit het lab op de kwekerij komen gaan ze eerst in een 13cm pot in cocos-substraat naar de opkweek kas. Na 1 jaar worden ze verpot naar een 2,5lt container (cocos). Deze planten gaan naar de opkweekgoten boven het middenpad. Na 1 jaar komen ze weer naar beneden en worden verpot naar een 5lt. Nu wordt er verpot in de perlite. Onderin wordt een laagje steenwol gedaan. Dit zorgt voor extra vochtopslag en het niet kunnen ‘weglopen’ van de perlite. Afhankelijk van het soort zal in het eerste jaar in de 5lt container de eerste takken gesneden worden. In deze 5lt staan de planten 2 jaar. Vervolgens worden ze verpot naar een 12lt, ook in de perlite. Na 5-6 jaar naar een 20lt, ook in perlite. Bij al deze potten wordt onderin wat steenwol gedaan.

Periode (jaar)

Substraat

Formaat pot

0 - 1

Cocos

13 cm

1 -2

Cocos

2,5 lt

2 – 4

Perlite

5 lt

4 – 9 a 10

Perlite

12 lt

9 a 10 =<

Perlite

20 ltBij de jonge planten wordt gelijk na het verpotten de bovenkant van de pot afgedekt met cacaodopjes. Dit is om mos- en vuilgroei tegen te gaan.